Contacteer ons

Wat is een marktconsultatie?

De marktconsultatie in Belgie & Nederland

Marktconsultatie, ook wel bekend onder namen als ‘marktdialoog’ of het Engelse ‘market dialogue’, het is een ‘door een aanbestedende dienst georganiseerde informatie-uitwisseling met belanghebbende partijen over een voorgenomen aanbesteding.
De overheid verkrijgt nuttige kennis en knowhow vanuit de markt in voorbereiding op een aanbesteding. De marktpartijen worden geïnformeerd over de behoeften en toekomstige aankoopplannen van de overheid.
Een marktconsultatie is geen overheidsopdracht en vormt geen prekwalificatie voor een gunningsprocedure. Het gaat een aanbestedingsprocedure altijd vooraf en kan niet tijdens een aanbestedingsprocedure georganiseerd worden.

Bedrijven kennen het beter onder de naam “prospectie”

 

Waarom werkt de overheid met een marktconsultatie bij overheidsopdrachten?

De overheid verkrijgt via deze consultaties nuttige informatie en knowhow vanuit de markt in voorbereiding op een mogelijke aanbesteding. Organisaties worden geïnformeerd over de behoeften en toekomstige aankoopplannen van de aanbestedende dienst.
Marktconsultaties betrekken organisaties doorgaans in een vroeg stadium, om te peilen naar hun kennis en hun mogelijke oplossingen voor het probleem. Met het oog op een toekomstige aanbesteding is het niet onbelangrijk om deel te nemen aan dergelijke informatie-uitwisseling. Het geeft geïnteresseerde organisaties de tijd om zich voor te bereiden op een aanbesteding die later wordt gepubliceerd.

U kan uiteraard altijd zelf pro actief uw prospectie doen bij die overheden die u graag als klant wenst te hebben. Bij Tenderexperts weten we exact welke overheden (sinds 2016) welke opdrachten hebben uitgeschreven, wie er toe heeft mee gedaan, wie wat binnen haalt en wanneer een (oud) contract terug wordt aanbesteed (pipeline). Graag meer info? Contacteer ons.

 

Laten we samenwerken

Alle expertise over overheidsopdrachten komt samen bij Tender Experts. Krijg toegang tot tenders, unieke marktinformatie, advies, opleidingen & detachering.

Privacy voorkeuren
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.